Menü
Itt jársz: > Kezdőlap > Hírek >

ÖAV baleset-biztosítással kapcsolatos tapasztalatok

Mászás.hu
2015. 09. 08. 09:49:00

 

Kucsera Bálint beszámolója az ÖAV biztosítás működéséről

Hogyan térít az ÖAV bizosítás, beszélgetés Kucsera Bálinttal egy svájci mászótúrán bekövetkezett műtétről

 Az Osztrák Hegymászó Klub (Österreichischer Alpenverein) tagsághoz, menedékházbeli szállás, mászó terem belépő és egyéb kedvezmények mellett tartozik egy biztosítás, mely egész Európára kiterjedően extrémsport balesetek és kórházi ellátás esetén térít (kivéve a honos országot). Ezért sok magyar mászó is tagja az ÖAV-nak, de nem feltétlen vagyunk tisztában azzal, hogy milyen ellátás tartozik a biztosításhoz. Jellemzően a helikopteres mentésről tudjuk, hogy nagyon drága, többségünk az ezzel kapcsolatos költségek kivédésére köti, de mi a helyzet a műtétekkel?

Kucsera Bálintnak a Gerecse Se. mászójának volt alkalma ezt megtapasztalni, erről a mászótúrát keresztbevágó műtétéről és a biztosítási szolgáltatás igénybevételének körülményiről kérdeztük.

Kucsera Bálint Fontainebleau-ban boulderezik 2014. áprilisában

Mesélj Bálint, hogyan kóstoltál bele a svájci kórházi ellátásba?

A júliusi magic wood-i boulder túra alatt a jobb oldalamon megduzzadt egy izzadságmirigy, ami aztán begyulladt, majd pedig a nem túl steril tűvel való szurkálás után el is fertőződött. A 4 napos történet vége az lett, hogy a Chur-i kórház ügyeletén kötöttem ki. A vizsgálat után egyből kaptam egy kis infúziót, hogy az esti altatásos műtétre felkészítsenek, ahol kivágták a cuccot belőlem.

Akkor ez a túra nem éppen a mászásról marad emlékezetes. Hogyan kellett egyeztess a biztosítóval?

Nem, tényleg nem. A műtét előtt, napközben bent feküdtem a svájci kórházban, ahol öt csillagos hotelhez hasonló körülmények fogadtak, így az ágyam mellett lévő érintőképernyős telefonon keresztül tudtam intézni a biztosítóval kapcsolatos dolgokat. Egy ilyen műtét előtt ugyanis igazolni kell a kórház felé, hogy valaki rendezni fogja a számlát, mert nem közvetlen életveszélyt elhárító műtétről volt szó. A szoba elfoglalása után hoztak egy papírt, amin 2 opció szerepelt:

  • Vagy letétbe helyezem a műtét költségeit fedező 11.600 svájci frankot,
  • vagy beszélek gyorsan a biztosítóval és elérem, hogy még aznap küldjenek egy visszaigazolást a kórház részére, miszerint valóban rendelkezem náluk biztosítással és ők fizetni fognak mindent.

Akkor még a műtét előtt neki álltál telefonálgatni a biztosítónak?

Igen, értelemszerűen ezt választottam, mivel nem volt nálam 3 millió forintnyi frank, még a kártyámon sem. Pedig kedvesen megnyugtattak, hogy nem cash-ben kell kifizetnem.

A 2015-ös ÖAV tagsági kártya
A 2015-ös ÖAV igazolvány

Hogyan zajlott az egyeztetés, volt szükséged bármi egyébre az ÖAV igazolványodon kívül?

Igen, és ez a része nem is annyira köztudott szerintem, igazából szerencsém volt, de erre mindjárt kitérek.

  • Szóval fel kell hívni a Tyrol Air Ambulance számát (rajta van az ÖAV tagsági kártyán).
  • Rövid kapcsolgatás után eljutunk a biztosítós cégig (nem közvetlenül a Generali intézi ezt, hanem egy közvetítő cég), ahol kapunk egy angolul jól beszélő és nagyon kedves operátort, aki innentől intézi az ügyünket. Célszerű elkérni az ügyintéző közvetlen elérhetőségét, hogy tudjuk egyből hívni, ha valami nem stimmelne.
  • A biztosító felveszi a kapcsolatot a kórházzal, valóban ott vagyok-e, pontosan milyen műtét lesz, stb.
  • Jó esetben néhány órán belül kap a kórház egy visszaigazolást a biztosítótól, hogy mehet a műtét, téríteni fogják.

Az esetemben ez így is történt, megműtöttek, a varrat miatt pár hétig nem mászhattam, de most már minden rendben, újra edzek.

Említetted, hogy szerencséd volt, mert valami kellett még a műtéthez.

Igen, és ez nagyon fontos: a biztosítás csak akkor működik, ha egyébként rendelkezünk érvényes TB-vel és E-111 kártyával. Mivel Svájc is EGT-tag (Európai Gazdasági Térség), egyből kérték tőlem az E-111 kártyámat. Ez magyarul az Európai Egészségbiztosítási Kártya (az OEP-től lehet kiváltani), egy egyszerű plasztik kártya, amin rajta vannak azok az adatatok, amik a kórháznak ilyenkor kellenek. Ez persze nem volt nálam, mert abban a hitben éltem, hogy nekem van ÖAV biztosításom, tehát az E-111-re nincs szükségem. Végül bescannelve, emailen kaptam meg, szerencsém volt, hogy elfogadták.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az apró betűs részt tehát mindig érdemes elolvasni. Az ÖAV biztosítás csak E-111-el együtt érvényes! Még egy fontos pont, hogy elméletileg műtétenként (biztosítási eseményenként) 10.000 euró összegig jár biztosítás az ÖAV tagoknak a nem életmentő beavatkozásokra! Vagyis bármennyibe kerül, megmentik az életed, de ha ilyesmi problémád van mint nekem, akkor azt csak 10.000 euróig fedezi a biztosítás. Ezt a gyakorlatban nem tudom mennyire veszik komolyan és hogy pontosan így van-e, de a biztosítás leírásában valahol ez szerepel. Egyébként ha nem tudtam volna hazajönni a műtét után, akkor a biztosító a hazaszállításomat is fedezte volna.

Vagyis a térítési összeghatárra és az E-111 kártya kiváltására kell figyelni, hiába van ÖAV biztosításunk. Volt a műtét óta valami kapcsolatod a kórházzal vagy a biztosítóval?

Igen, de semmi komoly. A műtét után néhány héttel kaptam egy levelet a svájci kórháztól, hogy még 130 frankot fizessek be nekik. Ez a műtéti költségen felül, a kórházi napidíjat jelenti. Az eredeti számlát postán elküldték az osztrák biztosítási cégnek, ami rendezésre került, vagyis az ÖAV biztosítás jól működött.

Összefoglalva:

  • Telefonon, angol nyelven mindent el tudunk intézni és valóban térít műtéti költségeket az ÖAV-tagsággal járó biztosítás.
  • Ha EU-n (pontosabban EGT-n) belül vagyunk, mindenképpen kell rendelkeznünk érvényes TB-vel és E-111 kártyával, utóbbinak van lejárati ideje is!

Köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt az élményt!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír