Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Emily Harrington szabadon megmászta az El Capitan-en a Golden Gate-et IX+ (videó)

Mászás.hu
2015. 07. 13. 10:09:00

 

 Emily Harrington május 31-én, 6 nap mászás után fejezte be a IX+os Golden Gate megmászását a Yosemite-völgyben

Emily Harrington az ElCap Golden Gate útjában, az A5 traverzben

 Kemény teljesítmény ez a IX+os 40 hosszas út bármilyen szempontból nézzük, különösen hogy Emily 3 éve mászott először clean! A Petzl és a The North Face mászója egészen addig döntően sportmászással foglalkozott, és mellette bele-bele kóstolt a drytoolingba. A Golden Gate mászás nem volt éppen hagyományosnak tekinthető abból a szempontból sem, hogy minden hosszt ő akart szabadon átmászni. Emilyt a párja, Adrian Ballinger kísérte el a túrára.

Az első nap a portaledge és a többi cuccuk cibálásával telt. Az első mászónapon viszont elég jó lendülettel sikerült 15 hosszt legyűrnie. Másnap következett a Monster off-width repedése, amit 2,5 óráig tartott megmásznia. Az off-width repedéseknek az a jellemzője, hogy a kéz vagy lábfejnek már túl nagy, de a lábnak és a felsőtestnek pedig még kicsi, vagyis semmilyen testrészedet nem tudod „kényelmesen” beékelni, úgyhogy ezt a repedéstípust a legnehezebb megmászni. Végül Emilynek sikerült túlverekednie magát ezen a hosszon is.

A következő napon jött a Downclimb, ami egy IX- (5.12c) nehézségű reibungtábla olyan 670 méter magasan. Árulkodó neve van, lefelé kell benne mászni. A videón jól látszik mennyit kellett balettoznia benne, de végül jól tartott a Miura és sikerült átmásznia.

A következő, 4. mászónap nagy kihívása a The Move nevű hossz volt, ami az út legnehezebb hossza a maga IX+os (5.13b) nehézségével. Nem ment túl jól, ezért úgy döntött, hogy pihenőnapot tart és végül másnap, jó néhány próba után sikerült megmásznia. Emily ennek kapcsán azt emelte ki, hogy egy ilyen mászáshoz kulcskérdés, hogy a lehető legjobb társsal mássz, aki lelkileg is támogat és bíztat. Szerintünk ez nem árt sportmászó körülmények között sem :) Meg különben is, IX+t mászni csaknem 1000 méter magasan, amikor süvít a segged alatt a szél? Szép teljesítmény na!

Az út következő kihívása a Chikenwing Chimney (5.10) volt egy szép, kifelé táguló kémény. Kisebb klausztrofóbiával küzdve ezt is sikeresen megmászta. Még ennek az 5. mászónapnak az estéjén megmászta a Golden Desert hosszt is IX/IX+ért (5.13a). Emily erről a videóban azt mondta, hogy a legszebb hossz, amit valaha mászott.

Az utolsó napra már csak egyetlen nagy kihívás maradt, az A5 traverz, IX/IX+os (5.13a) nehézséggel, ami pár próba után sikerült is. Az út maradéka saját bevallása szerint már csak könnyebb, élmény-mászás volt.

Szép teljesítmény és egy szuper videó:

források: http://www.petzl.com/en/Sport/News/2015-7-7/Emily-Harrington-Sends-Golden-Gate-on-El-Cap#.VaN-JPkiXuU | https://www.youtube.com/watch?v=ccPYyF-plQY | zene: https://soundcloud.com/fizzix-productions/golden-gate
 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír