Menü
Itt jársz: > Kezdőlap > Hírek >

Új glecserhasadék-mentőszett - Petzl Rad System

Mászás.hu
2016. 01. 14. 07:18:00

Új glecserhasadék-mentő szett - Petzl Rad System

Kicsi és könnyű mentőszett sítúrázóknak és síalpinistáknak

 A Petzl egy ötletes, gleccserhasadékból való mentéshez és ereszkedéshez összeállított szettel jelent meg a síalpinisták világában. A Rad System fejlesztése Xavier de le Rue profi snowboardos és Tony Lamiche hegyivezető nevéhez fűződik, legalábbis a tesztelésekben biztosan intenzíven részt vettek. (Tony Lamiche nem mellesleg világszínvonalú sportmászó is).

A Rad System fő újítása, hogy tartalmaz egy elég könnyű, 30 m hosszú, 6 mm vastagságú, rendkívül statikus kötelet, aminek a nyúlása mindössze 2%. A 30 m-es Rad Line súlya csak 660 g. A szett további elemei: 3 db Attache HMS karabiner, 1 db Tibloc mászógép, 1 db Micro Traxion visszafutás-gátló csiga, 1 db 120 cm-es Fin’anneau hevedergyűrű és egy kis szütyő, amibe az egész szett tárolható. A Rad System teljes súlya 1045 g, ára 100 000 Ft körül fog alakulni, nálunk már előrendelhető.

A rendkívül statikus Rad Line használatát az indokolta, hogy csökkentsék a hasadékból való kihúzás során a jo-jo hatást, vagyis a kötél nyúlása miatt ne kelljen többet erőlködni a társunk kihúzásával. A gleccserjárás szabályainak megfelelően egyébként is feszes kötéllel érdemes közlekedni, de a Rad Line extrém statikussága miatt, ennek a szettnek a használatakor ez különösen fontos.

Gondolhatnánk, hogy ha a szettben található eszközök képesek megfelelően kezelni a Rad Line 6 mm-es átmérőjét, akkor más, ilyen vastagságú kötél is megfelel erre a célra. Ezt a Petzl határozottan nem javasolja. Az eszközök együttes használatát a Rad Line-nal tesztelték, és más 6 mm-es kötéllel nem kompatibilis a rendszer. Ennek feltételezésem szerint az lehet az oka, hogy a Rad Line talán másként „terül” szét a fékező eszközökben, mint a jelenleg általánosan használt körszövött kötelek. Január végén lesz egy szakkiállítás, majd ott kiderítem.

Az alábbi videóban van egy kis gleccserhasadékba esés és mentés szimuláció. Az esés elég élethűen sikerült.

A cikk forrása: https://www.petzl.com/INT/en/Sport/Ropes/RAD-SYSTEM

Tartalomhoz tartozó címkék: hír Mászófelszerelés újdonságok