Termékek Menü

2016 mászófelszerelés újdonságai

Mászás.hu
2016. 01. 10. 18:49:23
2016 mászófelszerelés újdonságaihoz kattints ide - Camelot Ultralights - FiveTen Quantum - Edelrid Jul2 - LaSportiva Otaki

Kisebb, könnyebb, jobb

 Black Diamond Camalot Ultralights friend, Edelrid Jullapka, FiveTen Quantum cipő, hogy csak a legérdekesebb újdonságokat említsem. Ebben a cikkben bemutatok párat azok közül a cuccok közül, amik idén fognak a boltokba kerülni, és engem a leginkább lenyűgöztek.

Az outdoor felszerelés-gyártók, Európában évente két kiállításon mutatják be az új fejlesztéseiket a nemzetközi sportsajtónak és a kereskedő partnereiknek. Tavaly július 15-18. között került megrendezésre a szokásos nyári kiállítás, az Outdoor Expo, ahol a 2016 tavaszán és nyarán forgalmazásba kerülő felszereléseket mutatták be. Ahogy a téliről is hírt adtam nektek, úgy a nyárin is ott voltam és hoztam egy kis válogatást azokból a mászócuccokból, amik nekem a leginkább tetszettek.

 

A most bemutatott fejlesztéseket egyértelműen a "kisebb - könnyebb - hatékonyabb" szellemiség befolyásolta:

 

BlackDiamond Camalot® Ultralights friend sor

A Black Diamond Camalot Ultralights friend látható bal oldalt és a Camalot jobb oldalt

A Black Diamond Camalot Ultralights friend látható bal oldalt és a "régi" Camalot jobb oldalt

A Camalot friendekkel a Black Diamond egy ikonikus friendet teremtett, jó pár évvel ezelőtt. Most látták elérkezettnek az időt, hogy továbbfejlesszék az eleve szuper Camelotot, így született meg a Camalot Ultralights. Nem kevesebb, mint 25%-kal könnyebb elődjénél. Ezt a súlycsökkenést a fékezőpofák, és az őket mozgató bovdenek könnyítésével érték el. Nekem már-már túl vékonynak tűnik a pofák anyaga, de szerencsére egyik mászófelszerelés gyártó sem bízza a véletlenre a biztonságot, szóval csak az én érzékeim csalókák.

2016 tavaszára ígérik a boltokba kerülését, ehhez mérten az áráról még nincs információm. Egy dologban biztos vagyok, hogy a Black Diamond Camalot Ultralights legalább olyan népszerű lesz, mint az elődje.

 

Edelrid Jul2, félautomata, lapka-típusú biztosítóeszköz

A Jul2 tulajdonképpen a Jul, egyszálas lapka egyszerűségét ötvözi a Megajul félautomata lapka, blokkolási képességével. Természetesen sem az Edelrid, sem egyik másik gyártó sem javasolja, hogy elengedd a biztosítószálat, még akkor sem, ha egy ilyen, vagy ehhez hasonló félautomata biztosítóeszközt használsz. De ha figyelmetlenség, vagy a biztosítóemberre eső kő miatt ez mégis bekövetkezne, a mászónak akkor is jó esélyei vannak arra, hogy a Jul2 blokkolja a kötelét, és ép bőrrel megússza az aznapi mászást. Én személy szerint azért örülök minden olyan eszköznek, ami csökkenti a biztosítóembernél bekövetkező hibázás lehetőségét, mert egyre népszerűbb a mászás, viszont a nagy számok törvénye szerint szaporodni fognak a balesetek is. Minél több ilyen, a Jul2-höz hasonló eszköz van használatban, a biztosítóember hibájából bekövetkező balesetek száma annál alacsonyabb marad. Az Edelrid Jul 2-t már megrendelheted webshopunkban »

Visszatérve a Jul2-höz, blokkolási képességei számomra elég meggyőzőek. Ezt jól demonstrálja az alábbi tesztvideóm, ahol a terhelt szálat rángattam, a biztosítószálat, pedig az 1-2 méternyi kötél önsúlyán kívül semmilyen erő nem érte:

 

Új színváltozatok a Climbing Technology AlpineUp biztosítóeszközéből

Climbing Technology AlpineUp félautomata lapka zöld és kék színben

A Climbing Technology AlpineUp lapka új színei: kék és zöld

Az Edelrid Jul2 is azért tetszik, mert csökkenti a biztosítóember hibájából bekövetkező balesetek veszélyét. Ilyen az AlpineUp is, bár ez az eszköz már nem újdonság. Pár éve itthon is kapható. 2016 tavaszán viszont új, világoskék és zöld változatban is elérhető lesz. Kiváló választás számodra, ha olyan félautomata biztosítóeszközt keresel, amit nagyfalon, akár 2 szálon is tudsz használni. Bővebben itt olvashatsz róla, és most egy csavaros karabinert is adunk hozzá ajándékba »

 

FiveTen Quantum mászócipő, tervezte Thomas Huber

FiveTen Quantum mászócipő

A Quantumon először a jó öreg Anasazit láthatod visszaköszönni. Amikor alaposabban megnézed, akkor egyértelműen látszik rajta, hogy ez egy valójában egészen új, de várhatóan az Anasazihoz mérhető sikerességgel rendelkező etalon cipő lesz.

Azért vagyok erről meggyőződve, mert jól látszik, hogy a Quantum univerzálisan számos szikla típuson meg fog felelni. Egyaránt stabilan tudsz állni benne a reibungokon, a peremeken és a lukakban is. Talpa a jól bevált C4 gumiból készül. Középső része erős, merevebb tartású, míg az orra enyhén csőrös és kicsit szélesebb, mint amit megszokhattunk a FiveTen korábbi, csőrös modelljeinél. A cipő felső része egy kellemes tapintású, Clarino nevű szintetikus anyag, melynek köszönhetően keveset nyúlik. A nyelve jól szellőző, vastagabb lukacsos anyagból készül, minek köszönhetően nem izzad bele olyan gyorsan a lábad és a nyelv sem gyűrődik meg könnyen. A jól kialakított fűzők pedig biztosítják, hogy gyorsan fel- és le tudd venni.

Az alábbi videóban láthatod a gyártó bemutatásában is:

 

LaSportiva Otaki tépőzáras férfi és női mászócipők

Az új Sportiva cipőknél az szúrt először szemet, hogy nem volt közöttük NoEdge technológiával készült modell, vagyis olyan, aminek a talpgumiját magasan felhajtották volna az orrán is. Azért érdekes ez, mert a téli kiállításon látott Genius annyira jól sikerült darabnak tűnt, hogy arra számítottam a LaSportiva tovább viszi ezt a vonalat.

Itt találsz pár képet a cipőkről »

 

2016 mászófelszerelés újdonságai cmű cikkünk egyik melléklete. A cikket itt találod: http://www.maszas.hu/hirek/2016-maszofelszereles-ujdonsagai#lasportiva-otaki

Közzétette: Mászás.hu webáruház – 2016. január 10.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír Mászófelszerelés újdonságok
Átvétel, szállítás
FoxPost csomagautomatába, 60 pontra országszerte a következő munkanapon, 1000. Ft  (30.000. Ft feletti rendelésnél INGYENES)
Részletek »

INGYENES személyes átvétel Budapesten a Szentendrei úton a Monkey Boulderteremben (H, Cs, 12 - 18 óráig, amennyiben, telefonon vagy e-mailben előre egyeztettél velünk)
Részletek »

Személyes átvétel 700 Pick Pack Ponton  1.000. Ft (30.000. Ft feletti rendelésnél INGYENES)
Részletek »

Futáros szállítás  1.490. Ft (30.000. Ft feletti rendelésnél INGYENES)
Részletek »
Gyártók