Termékek Menü

2015 mászófelszerelés újdonságai

Mászás.hu
2015. 02. 15. 17:13:10

Petzl Sitta beülő, Camp Matik biztosítóeszköz, LaSportiva Genius mászócipő . . .

2015 mászófelszerelés újdonságai

Minden évben megrendezésre kerül az ISPO kiállítás Münchenben. Itt mutatja be a legújabb téli termékeit és technológiáit a sportágak körül lévő több mint 2500 gyártó. Megtalálható itt minden nevesebb márka az outdoor, sí, snowboard, gördeszka, fittness és még számos más ágazatból. Természetesen engem a mászófelszerelések érdekeltek elsődlegesen.

Idén a gyártók fejlesztési fókuszában jól érezhető módon a teljesítmény növelés és a súly csökkentés ált. A számos új mászócucc közül azt a párat emeltem ki, amelyek szerintem a legérdekesebbek voltak:

Petzl Sitta extra könnyű beülő

A Petzl Sitta lesz az új etalon a sportmászó beülők között, legalábbis a súlyát tekintve mindenképp. Gyakorlatilag 2 mm-es Dyneema kötélgyűrűkből áll a beülő derék és combhevedere, melyeket egy vékony, de erős, hálószerű anyaggal védenek. Ezzel a technológiával nem csak a súlyt tudták csökkenteni, hanem a beülő szellőzése is sokkal hatásosabb, mindezt úgy, hogy még kényelmes is. A súlya mérettől függően 230 és 270 g között van.

La Sportiva Genius mászócipő

A Genius az orrguminál, él nélkül készülő modellcsalád legújabb tagja a Speedster és a Futura után. Tapintásra könnyű, de ugyanakkor masszív, fűzős mászócipő. Számos remek technikai tulajdonságot írhatnék még róla, de nekem egyszerűen csak tetszik, úgyhogy nézzétek inkább a képeket:

Climbing Technology Be Up biztosítóeszköz

A Be Up első látásra úgy tűnik, hogy egy sima, Reversohoz hasonlító lapka, de ennél azért picit több. A működési elve ugyanaz, mint a legtöbb guideplateként is működő lapkának. Viszont amikor elölmászót biztosítasz vele, akkor gyors kötéladagolást tesz lehetővé anélkül, hogy idegesítően akadna a kötél kiadásakor. Ezt a nagyobb távolsággal érik el a blokkoló karabiner és a fékező vájatok között, illetve egy extra kiképzéssel a Be Up testén:

Végül a kedvencem a Camp Matik, félautomata biztosítóeszköz

A Camp Matik biztosítóeszközt már 2014. nyarán bemutatták, de mostanra ért el a széria gyártás fázisába a fejlesztés, így várhatóan idén tavasszal már kapható lesz. Működési elvét tekintve nagyon hasonlít a Petzl Grigri-hez. A legfőbb két különbség vele szemben, hogy van benne pánik funkció, és a kötelet nagyobb felületen szorítja meg, így nagyobb felületen oszlik el a súrlódás. Utóbbi azért fontos, mert a kötelet kevésbé roncsolja. A pánik funkció pedig arra szolgál, hogy ha a biztosító ember az eresztés során túlhúzná a fékező kart, ezzel pedig túl gyorsan engedné le a mászót, akkor egy ponton automatikusan blokkol az eszköz. Ezzel csökken azon balesetek bekövetkezésének esélye, amikor a biztosító ember reflexszerű szorítása miatt nem történik meg a blokkolás. Amint rendelhető lesz, beszerzünk egyet és élesben is teszteljük, addig is egy videó a működéséről:

 

Mond el a véleményed a cikkről!

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír Mászófelszerelés újdonságok
Átvétel, szállítás
FoxPost csomagautomatába, 60 pontra országszerte a következő munkanapon, 1000. Ft  (30.000. Ft feletti rendelésnél INGYENES)
Részletek »

INGYENES személyes átvétel Budapesten a Szentendrei úton a Monkey Boulderteremben (H, Cs, 12 - 18 óráig, amennyiben, telefonon vagy e-mailben előre egyeztettél velünk)
Részletek »

Személyes átvétel 700 Pick Pack Ponton  1.000. Ft (30.000. Ft feletti rendelésnél INGYENES)
Részletek »

Futáros szállítás  1.490. Ft (30.000. Ft feletti rendelésnél INGYENES)
Részletek »
Gyártók