Menü
Itt jársz: > Kezdőlap > Hírek >

Sportmászás a Tokiói Olimpián 2020-ban!

Mászás.hu
2016. 08. 04. 06:52:00

Sportmászás a Tokiói Olimpián 2020-ban!

Négy másik sportággal együtt a sportmászás is bekerült a 2020-as tokiói Olimpia programjába!

 Tegnap Rióban született meg a döntés, hogy a baseball/softball, gördeszka, szörf és a karate mellett a sportmászás is bekerül a tokiói olimpia programjába. Mindezt úgy, hogy nem esnek ki más sportágak, vagyis 18 eseménnyel és 474 sportolóval, nőkkel és férfiakkal egyenlő számban bővül az Olimpia.

Itt a videó a szavazásról és a bejelentésről:

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleménye szerint a döntést az indokolta, hogy nyitni kell a fiatalabb generációk felé és olyan, számukra populárisabb sportoknak is a program részének kell lennie, mint a sportmászás. Arról nem találtunk részleteket, hogy a sportmászás minden verseny ága jelen lesz-e a játékokon vagy csak valamelyik a nehézségi- a speed és a boulder közül.

Az IFSC elnöke, Marco Scolaris nyilatkozata szerint, az IFSC 2017. március 11-ére, a Quebeci plenáris ülésre fogja kidolgozni az olimpiai kvótaszerzés feltételeit. Vagyis ekkor fogjuk megtudni, hogy milyen versenyek és milyen szabályok szerint fog zajlani a kvalifikáció. Vélhetően támaszkodni fognak a rendszer kialakításakor az egyéb, egyéni olimpiai sportágak kvótaszerző rendszeréhez.

 

Lesz-e magyar mászó a 2020-as tokiói Olimpián?

Higgyünk a tehetségeinkben és bízzunk benne, hogy igen. Egyre több jó sportmászónk van, egyre többüknek jegyzik a nevét nemzetközi szinten is de, hogy megállják-e ennyire a helyüket az azért nagy kérdés. Nem elsősorban a mászóink a kérdésesek, hanem sokkal inkább a hazai mászótermek és a szakmai stáb felkészültsége. Legyünk őszinték magunkhoz, infrastrukturális és szakmai szempontból is fényévekre vagyunk Ausztriától vagy Németországtól. Szerencsére az elmúlt pár évben érezhető a fejlődés ezen a téren is, de ha nem gyorsul ennek üteme, akkor nem reális az tokiói kvótaszerzés.

 

Lesz-e paralimpiai sportág a sportmászás?

Arra sem az IFSC sem az NOB közleményében nem találtunk utalást, hogy mi a helyzet a paramászással, a sportágbővítés érinti-e a paramászókat? Őszintén reméljük, hogy igen! Hiszen több, nemzetközi szinten is kiváló teljesítményt nyújtó paramászónk van. A legutóbbi sikert Vígh Melinda nevéhez fűződik.

Csak egy stadion árát kapjuk meg egy világszínvonalú teremre, edzőtáborokra és szakmai stáb képzésére és akkor biztosan ott leszünk mind az olimpián mind a paralimpián.

Szerinted lesz magyar mászó a tokiói olimpiai játékokon? És ha igen ki(k)? Írd meg kommentben alább!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír